dissabte, 7 de novembre del 2015


SETMANA 0 - WEEK #0






Parc de les Tres Xemeneies

Aquests jardins deuen el nom a un dels elements més representatius del barri del Poble Sec: les tres imponents xemeneies de l'antiga central elèctrica de La Canadiense que s'aixequen a un dels costats. Està resguardat i és un espai molt urbà per al temps lliure i el descans del veïnat.




Els Jardins de les Tres Xemeneies tenen una superficie de 0,90 hectàrees i s'obren de bat a bat des de l'avinguda del Paral·lel en una gran esplanada de formigó amb bancs i arbres plantats en escocells, fet molt característic de l'urbanisme barceloní de la dècada de 1990.

Aquesta primera zona dels jardins està delimitada a la part superior per tres murs (un de 16 metres i els altres dos de 6 metres. L'amplada de tots ells d'uns 80 cm) , que s'han convertit en una tela ideal per als que es volen expressar per mitjà dels graffitis. Per tot arreu, fileres de bancs per seure-hi i, com a grans usuaris de l'espai, joves amb monopatí entren i surten per una mena de guies que ordenen la pràctica d'aquest esport. Al fons, un gran cub fa les funcions d'escenari de celebracions i espectacles, i més enllà dels murs l'àmplia esplanada s'enfila cap a una pista poliesportiva.




Però no tot és formigó en aquests jardins. Al costat del carrer de Palaudàries hi ha un gran espai tou pavimentat amb sauló on s'han instal·lat una àrea de jocs infantils, pistes de petanca i taules de ping-pong.

Vegetació

És l'element que endolceix els jardins i està constituït per pollancres (Populus x canadensis) plantats en escocells a la gran plaça pavimentada -on també s'eleva un xiprer (Cupressus sempervirens 'Stricta')- que es distribueixen geomètricament per l'espai de sauló.

Art i arquitectura

En aquests jardins, les tres xemeneies construïdes amb maó buit permeten contemplar una mostra excel·lent de l'arquitectura industrial de finals del segle XIX i principis del segle XX. Al llarg de tot el parc podem trobar altres elements d'aquesta època: fragments de la maquinària de l'antiga empresa de producció d'electricitat La Canadiense, avui convertits en obres escultòriques. A la part tova, una cadira enorme s'erigeix com a representant de l'art contemporani.



Història

Aquest jardí ocupa part de l'espai on estava situada l'antiga central elèctrica de Barcelona Traction, Light and Power Company Limited, popularment coneguda com La Canadiense per la importància del capital canadenc en aquesta empresa. A principis del segle XX va ser una de les pioneres del país en la producció d'energia elèctrica i se la recorda per la vaga que hi va haver entre febrer i març del 1919, que va constituir una gran fita del moviment obrer català. Ho rememora el paisatge situat en un costat dels jardins, que comunica l'avinguda del Paral·lel amb el carrer de Vila i Vilà, dedicat a aquest esdeveniment històric. Actualment, les tres xemeneies han quedat integrades en el conjunt de dos edificis d'oficines de Red Eléctrica Española.

Text extret de la web de l’Ajuntament de Barcelona.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada